MauriKokkonen

Koulukiusaamiseen on puututtava nykyistä järeämmin keinoin.

Viime aikoina on jälleen saanut lukea ikäviä koulukiusaamis tapauksia.  Tarina on aikalailla tuttu. Kiusattua panatellaan, häntä pilkataan, hänestä levitetään ikäviä ja perättömiä juoruja ja jopa pahoinpidellään. Tätä voi jatkua monta vuotta ilman, että koulu todella puuttuu kiusaamiseen. Kouluja näyttääkin usein huolestuttavan enemmän oma maine ja kiusaajien suojeleminen kuin uhri ja hänen oikeutensa turvalliseen oppimisympäristöön. Koulu on lapsen työpaikka. Kysynkin jokaiselta aikuiselta, mitä te tekisitte jos joutuisitte kokemaan useiden työtoverinne toimesta jopa pahoinpitelyä työpaikallanne useita vuosia? Kutsuisitte virkavallan ja veisitte asian oikeuteen. Lapsilla tätä mahdollisuutta hyvin harvoin on. He joutuvat monesti kestämään kiusaamista vuosia elleivät sitten vaihda koulua samalla kun kiusaajat jäävät ja mahdollisesti valitsevat uuden uhrin.

Suomessa valitettavasti on monesti tapana suojella häiriköitä uhrin kustannuksella. Uhri joutuu vaihtamaan koulua kun kiusaajat jäävät. Tähän on tultava muutos. Mikäli kiusaamista ei saada loppumaan tulee kiusaajat pakolla asettamaan vaihtamaan koulua. Kiusaamisella on usein järkyttävät seuraukset lapsen elämään pitkälle tulevaisuuteen. Lapsen omakuva kärsii valtavasti kiusaamisesta. Hän alkaa monesti ajattelemaan olevansa huonompi ihminen kuin muut. Hän vetäytyy ja eristäytyy. Hänen käytöksensä saattaa muuttua itsetuhoiseksi ja hän saattaa alkaa vahingoittamaan itseään. Surullisimmat esimerkit tästä ovat kuinka kiusattu ei ole enää jaksanut taakkansa alla ja hän on oman käden kautta päätynyt viimeiseen epätoivoiseen ratkaisuun kun kukaan ei auta. Henkiset haavat joita kiusaaminen lapselle ja nuorelle tuottaa eivät monesti parane koskaan. Aikuisena ne voivat johtaa monenlaisiin mielenterveyden häiriöihin ja sairauksiin ja lopulta syrjäytymiseen koulu ja työelämästä. Tämä tulee kalliiksi niin henkilölle itselleen kuin yhteiskunnallekin. Moni kiusattu on sairastunut kiusaamisen takia elämässään vakavaan masennukseen mikä on johtanut varhaiseen eläköitymiseen.

Rikosoikeudellisen vastuun alaikärajaa tulisi 15 ikävuodesta laskea 13 ikävuoteen. Pahoinpitelyt pitäisi järjestään viedä oikeuteen ja myös koulut tulisi tällöin asettaa syytteeseen turvallisen oppimisympäristön laiminlyönnistä. Ehkä tällöin koulutkin tarttuisivat kiusaamiseen nykyistä hanakammin ottein. Nykyisin koulut yrittävät monesti lakaista kiusaamisen maton alle ja antavat kiusaajien jatkaa terrorisointiaan samalla kun kiusattu jää täysin yksin vailla todellista apua. Koulukiusaaminen on valtava yhteiskunnallinen ongelma mihin meidän on puututtava nykyistä paljon jämäkämmin ja entistä ankarammin keinoin. Me emme saa hyväksyä sitä, että uhri jää yksin samalla kun kiusaajia suojellaan. Paljon puhutaan siitä kuinka kiusaajilla on paha olla ja ollaan hiljaa siitä miten pahalta kiusatulta tuntuu mennä kouluun järjestelmällisen solvaamisen ja jopa pahoinpitelyn kohteeksi. Ja kuinka nämä haavat joita kiusattu sisimpäänsä kiusaamisen johdosta saa eivät välttämättä parane koskaan. Ja vain siksi koska koulu on laiminlyönnyt velvollisuutensa taata jokaiselle oppilaalleen turvallisen oppimisympäristön jossa hän on vapaa niin henkiseltä kuin fyysiseltäkin pahoinpitelyltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat